Julen med den narcissistiske partner

Julen er for mange en skøn og dejlig tid med venner og familie, glögg og æbleskiver, julefrokoster og gode, lange juledage i familiens skød. Det er en tid, hvor der gøres ekstra meget ud af hyggen, og hvor romantik i kærlighedsforhold nærmest er oplagt med de små glødende lys og de intime stunder, der kan skabes ud af ingenting i en mørk tid.

Men.

Hvis du er sammen med en narcissist er julen alt andet end god. Det er i stedet en tid fyldt med stress, uro og frygt for, hvad narcissisten kan finde på, for at sabotere julen. For det er det, han gør. Saboterer den. Den narcissistiske partner kan nemlig ikke tåle julen, fordi den ikke handler om ham. Al den opmærksomhed, han er vant til at få, rettes nu mod at finde gaver til børnene, med at planlægge julefrokoster og kom-sammener, med at lave planer, der kommer alle til gode. Og det har han svært ved at kapere.

Så hvordan saboterer han julen? 

Han nedgør julen: “Hvor er det en latterlig forbrugsfest”

Han nedgør dig direkte: “Hvor er du dum, at du hopper med på al den virak”

“Kan du ikke slappe lidt af? Du opfører dig som et barn” (især hvis du er glad)

Eller inddirekte:“Hvor er folk bare dumme, at de går så meget op i julen”

Og så er der de andre metoder han bruger til at sabotere selve jule-aften og den gode stemning: 

  • Han nægter at holde jul, eller vil kun holde den, hvis den foregår på hans betingelser, ofte med en klausul der indebærer at du skal give afkald på noget, der er vigtigt for dig.
  • Han lægger sig ‘syg,’ og forlanger at du skal tage hensyn til hans pludseligt opståede ‘sygdom.’
  • Han surmuler, eller er kold og nægter at kommunikere, og du må ikke konfrontere ham med hans åbenlyse surmuleri.
  • Han sidder klistret foran fjernsynet, og vil ikke deltage, og du forventes at skrue ned for julemusikken og dit gode humør, så han kan se sin ‘vigtige’ udsendelse.
  • Han drikker sig fuld med vilje, så du hele tiden skal tage dig af ham, samtidig med at han senere påstår, at det ikke var med vilje at han blev så fuld.
  • Han skælder børnene ud, fordi de larmer og er glade for deres gaver.
  • Han er utilfreds med sine egne gaver og gider ikke sige tak.
  • Han køber ikke gaver til andre, for han synes det er en ‘åndsvag’ tradition.

Alt det her gør han, fordi han vil straffe dig fordi du har flyttet dit fokus fra ham. Hvis du som partner vil bløde op for stemningen, enten fordi du forsøger at gøre det hyggeligt for børnene, eller fordi du synes det er svært at være i rum med en mand, der opfører sig sådan, giver du ham det, han vil have: opmærksomheden og magten til at ødelægge julen for dig!

Det er vigtigt at vide, at ligegyldigt, hvordan du vender og drejer den, hvor meget du er villig til at gå på kompromis og gå ham i møde, vil du ikke ramme rigtigt, for det handler for ham ikke om at finde et kompromis, men om at han ikke kan tåle, at du har noget, der gør dig glad – som ikke er ham – og derfor vil alle dine forslag blive mødt med modstand eller ligegyldighed. Der er ikke plads til kompromis i narcissistens verden. Det er hans måde eller ingenting.

Hvad kan du gøre? 

Det, du kan gøre, er at italesætte hans adfærd så direkte og konkret som muligt og sætte dine grænser for, hvad du vil være med til. Hvis han ikke vil fejre julen, så gør det klart at du ikke vil ødelægge din egen (og jeres børns) jul, men at du anerkender, at han ikke ønsker at fejre julen. Hvis han taler dårligt om julen eller om dit julehumør, så sæt en klar grænse for, hvad der er okay for dig at skulle høre på, og hvad der er fint han holder for sig selv.

Med andre ord handler det om at være assertiv i din kommunikation, så du ikke kommer til at underlægge dig hans magt og sabotage enten ved at blive vred, hidsig eller ked af det. Du kan ikke ændre ham, og du kan ikke overtale ham til at synes det er hyggeligt, eller rart, hvis han bare anstrengte sig lidt. Formålet for ham er at ødelægge julen. Formålet for dig…bestemmer du. Og du må tage ansvar for at træffe de valg, der gør at du selv og eventuelle børn får en god jul – også selvom det betyder at han så må sidde for sig selv juleaften. Han er voksen og tager selv ansvar for sit liv. Husk det.

For du fortjener selvfølgelig en dejlig jul og en god juleferie.

Hvis du vil vide mere om den narcissistiske mand, hvordan det er at være i et parforhold med ham, og hvad du kan gøre for at passe på dig selv, kan du allerede i dag forudbestille bogen “Den Svære Kærlighed; Om Narcissisme og Parforhold.”  (klik på linket).

Kærlig hilsen,

Christina Copty

Dette indlæg blev udgivet i Narcissisme, Parforhold, Selvudvikling, Terapi og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.