Er selvudvikling blevet en undskyldning for at være egoistisk?

Og hvor går grænsen imellem de to?

For mange af mine klienter er hverdagen med en narcissistisk partner en realitet. De lever med disse mænd og kvinder, der gør livet utrolig vanskeligt at finde hoved og hale i. Den ene dag får de at vide, at de er hhv Kvinden og Manden i deres partners liv, og den næste, at de er de mest ondskabsfulde og beregnende mennesker på jorden, der kun er ude på at kritisere dem. Kritik er tæt ved det værste en narcissist kan opleve.

For mange af disse klienter gælder det også at deres partnere ikke lever op til det stereotype billede af en førsteklasses idiot. Det er ikke mænd i wife beater t-shirts eller kvinder med konstante nøkker. De kan både være veltalende, virke omsorgsfulde overfor andre, og, for dagens indlæg relevante tema, have været igennem et eller flere selvudviklingsforløb med både alternative behandlere, psykoterapeuter og psykologer. De kan også gå op i yoga, meditation, buddhisme og anden spiritualitet.

Så de sælger varen godt. På overfladen.

For nedenunder al den selvudvikling ligger der en selvforherligelse og selvberettigelse og lurer.

Han siger for eksempel “Jeg har lært at sige fra, så nu siger jeg fra, når du gør noget jeg ikke vil være med til”

Hun siger “Jeg vil kun det, jeg vil, for det er vigtigt, at jeg ikke tvinger mig selv til at gøre noget, jeg ikke kan stå inde for nogensinde igen, det har jeg været tvunget til alt for mange gange før i mit liv”

Han siger: “Jeg har endelig gjort mig fri af alles forventninger til mig, så jeg vil ikke være med til noget, hvor der bliver stillet krav eller forventes noget af mig”

Hun siger: “Jeg har lært at stå ved mig selv og mine drømme, og der er ikke noget, der skal stoppe mig mere.”

Han siger “Vi kan ses, når det passer mig, for jeg har brug for plads omkring mig, ellers føler jeg mig fastlåst.”

Get the picture?

Derudover kommer der også en række velplacerede spark i det billedlige skridt, når man som partner stiller spørgsmålstegn ved den forståelse af tosomhed, der ikke indeholder noget reelt “vi,” og man måske forsøger at skabe mere plads til, at man også kan være i forholdet med de behov, drømme og krav man selv har.

Så får man at vide at:

“Den eneste fejl jeg begår, er at jeg bliver ved med at finde mig i, at du kritiserer mig”

eller

“Måske skulle DU se at gå i noget terapi, så du ikke er så afhængig af andre mennesker for at have det godt”

eller

“Du skal ikke gøre mig forkert, bare fordi jeg ikke passer ned i DIN version af, hvad tosomhed er”

eller Esset over dem alle:

“Jeg har ikke noget problem i vores forhold, så det må være dig, der har noget du skal arbejde med”

Og nej, selvfølgelig har han eller hun ikke noget problem i forholdet, for vedkommende har det som blommen i et pænt, lille økologisk æg, hvor magtbalancen er så meget ude af balance, at alle fordele ved dette arrangement tilfalder ham/hende.

Så det lyder noget i retning af: næh, ikke noget problem der, giv mig hvad jeg forlanger, når jeg forlanger det, og stil i øvrigt ikke krav til mig, for jeg bestemmer over mig selv, og jeg har styr på mit shit, for jeg har gået i terapi, så jeg ved også, hvordan jeg skal argumentere for at du bakker ud og giver dig. Faktisk er jeg så god til det, at jeg kan vende hele argumentationen på ryggen, så du til sidst siger undskyld fordi du overhovedet bragte temaet “dine behov” på banen.

Det er da smart….

Men det er også lusket, lurvet og luset, og værst af alt, rasende manipulatorisk, for han ved godt, hvad han laver. Han ved godt, at så længe han kan bruge sin forklaring om at hans terapeut har sagt dette eller hint til ham, om at han skal sætte grænser, og at han skal sige fra, og at han skal udleve sit potentiale, og at han ikke skal gå på kompromis, så giver han sig selv lov til at opføre sig som en freeloader, der vil have alle fordelene ved et parforhold, samtidig med at han kan agere single, når han har lyst til det, for man vil jo ikke stå i vejen for hans drømme og man vil jo ikke lægge bånd på sin partner, for så er man en dårlig kæreste.

Jeg bliver helt træt indeni på disse kæresters vegne.

For det er noget værre vås.

Selvudvikling handler ikke om at man skal vikle sig så meget ind i sit eget univers, at der ikke er plads til andre end ens eget ego. Hvis man er endt deroppe, har man altså taget en forkert drejning et eller andet sted på den der selvudviklingsvej.

Det er rigtigt at det kan være gavnligt for mennesker med lavt selvværd at lære at sætte grænser. Det er også rigtigt at for disse mennesker kan det være utrolig vigtigt at stå ved sine drømme og alt det andet, der følger med at leve et helt liv, men ligegyldigt hvordan vi vender og drejer paellaen, så er det altså det samme billede hele vejen rundt: Hvis vi vil være i parforhold, skal vi også lære at tage og vise hensyn. Vi skal gå op i at gøre gode og rare ting for vores partner (og det her betyder altså at vi husker at spørge partneren, hvad han eller hun synes er rart, og ikke bare gøre det for dem, som vi selv vil have), vi skal kunne regne med vores partner. Vi skal kunne føle os trygge. Vi skal være kærligt behandlet. Vi skal være inddraget i beslutninger, ikke kun informeret om dem. Vi skal føle os som den vigtigste person i vores partners liv, som om vores tilstedeværelse gør en forskel, som om vi ved, at hvis der skete os noget, ville tilknytningen være så stærk at vores partner ikke bare kan slukke for sine “følelser” og gå i seng med en anden to dage efter.

Hvis vi derimod bruger selvudviklingskortet til at hytte vores eget skind og derudover skider højt og flot på, om vores partner kommer eller går, så er det vist på tide vi får kigget lidt på, hvad det egentlig er vi har gang i. For det har altså ikke intet at gøre med selvudvikling. Det har intet at gøre med kærlighed. Det er ren og skær egoisme.

Så hvis du kender det, må du endelig huske, at du fotjener bedre.

Kærlig hilsen,

Christina Copty

Dette indlæg blev udgivet i Narcissisme, Parforhold, Selvudvikling, Terapi og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.