Hvorfor kan jeg ikke slippe ham?

“Jeg ved at det er dårligt for mig at være i forholdet, men jeg kan simpelthen ikke slippe ham”

Den sætning giver ekko i min klinik på grund af antallet af gange, jeg har hørt den fra kvinder, der sidder fast i forhold, de ved skader dem på utallige måder.

De har svært ved at finde ro, svært ved at flytte fokus over på andet end deres forhold og svært ved at leve deres eget liv. De forsøger at bryde forholdet, og mærker lettelsen skylle ind over sig de første par timer, men så begynder uroen at sprede sig, og de usikre spørgsmål begynder at tage form: “Hvad laver han nu?” “Hvorfor kæmpede han ikke for os?” “Hvem er han sammen med?” og så sidder de igen i saksen indtil de udtænker sig en eller anden undskyldning for at tage kontakt til ham igen. Ofte noget i retning af “Jeg hørte denne sang og tænkte på dig” eller “Kan vi ikke mødes, og få det afsluttet på en ordentlig måde?” eller “Jeg har glemt nogle ting hos dig, kan jeg lige komme forbi?”

Hvad undskyldningen end er, ved de godt, at det netop er det, en undskyldning. Og selvom de ved med hundrede procents sikkerhed at der ikke kommer noget godt ud af at være sammen med ham igen, går de alligevel tilbage. Næsten lidt tvangspræget. Hvad handler det om?

Udover at hun er i et destruktivt forhold, der med stor sandsynlighed har en grundpræmis af, at der er en kamp istedet for sammenhold, har hun noget med i baggagen, der gør det svært for hende at træffe sunde kærlighedsvalg.

En opvækst uden kærlig støtte

Kvinder, der falder for mænd, der ikke behandler dem godt, kommer ofte fra en baggrund, hvor der ikke er blevet taget ordentligt hånd om dem. Det kan godt være, at de fik alle deres fysiske behov tilfredsstillet med mad, tøj og lommepenge, men deres følelsesmæssige behov er der ikke taget hånd om. Deres forældre har enten begge været optagede af sig selv, eller også har der været så meget turbulens i forældrenes liv, at de har haft blikket rettet mod hinanden i noget der ligner det, kvinderne befinder sig i senere i livet.

Disse kvinder, der har et savn på kærlighedskontoen bliver af forståelige grunde flatterede når en mand siger at han elsker hende, og ikke kan leve uden hende. Hun har et naturligt behov for at føle sig elsket, og når det er indenfor rækkevidde, bliver det svært at undvære, selvom hans handlinger siger noget andet end hans ord. Hans handlinger minder istedet om måden, hun er blevet behandlet på i sin opvækst, og derfor opstår der en utrolig kemi imellem dem, fordi hun på den ene hånd hører og mærker det, hun har længtes efter, og på den anden ofte ubevidst mærker og oplever at han behandler hende som hun er vant til, efter hendes kærlighedsmønster

Hvad er et kærlighedsmønster?

Et kærlighedsmønster er den komplekse fusion af input og output man får lagt i barndommen i form af sin tilknytningsstil koblet med de senere erfaringer man får i sine voksenrelationer.

Tryg Tilknytning

Hvis dine forældre har været kærlige, nærværende og omsorgsfulde, samtidig med at de har respekteret din individualitet, har du højst sandsynligt nemt ved at indgå i sunde forhold, hvor du sætter grænser, der respekteres af din partner. Du oplever at din partner og dig støtter op om det fællesskab I har, og I afstemmer jeres behov så I har fælles retning.

Utryg Tilknytning

Hvis du derimod er vokset op i et hjem, hvor du enten er blevet overladt til dig selv, eller det er blevet forventet af dig, at du skulle agere forlængelse af dine forældre, eller du har været udsat for turbulens og misbrug, bliver dit kærlighedsmønster anderledes og ofte forbundet med vanskeligheder. Der er grundlæggende tre tilknytningsstile, der falder i kategorien “utryg tilknytning,” og disse tre stile er ofte forbundet med senere komplicerede parforhold . Det kan for eksempel være svært at have sunde grænser, hvis du ikke selv har oplevet at få dine grænser respekteret, og ofte ved du ikke, hvor dine grænser går, før de for længst er overtrådt. I de svære tilfælde er du i tvivl om du overhovedet mærker en grænse, og om du har ret til at reagere som du gør.

Kan det blive bedre, hvis mit kærlighedsmønster er utrygt?

Ja. Det vigtigste er, at du bliver opmærksom på, hvad det er for kræfter, der er på spil, og at du sætter dig ind i din egen historie, så du kan sortere i det, der hører fortiden til, og derfra etablere nye mønstre, der er bedre og sundere for dit hjerte. Men det første skridt er at forstå dit kærlighedsmønster.

Er du interesseret i at vide mere om dit kærlighedsmønster, og høre hvordan det er opstået, er der stadig ledige pladser til foredraget nu på torsdag, men skynd dig, det er først til mølle.

Jeg glæder mig til at byde dig velkommen og hjælpe dig med at blive afklaret omkring dit kærlighedsmønster.

Kærlig hilsen,

Christina Copty

 

Dette indlæg blev udgivet i HjerteRummet og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.