Har han nogensinde elsket mig?

sårbar“Har han nogensinde elsket mig?” og “Har det overhovedet været ægte?” er spørgsmål, der spøger efter bruddet med en narcissistisk partner.

De fleste, der oplever den store, intense og altopslugende kærlighed i et forhold til en narcissist, har god grund til at stille de spørgsmål, fordi vedkommende gik fra at virke så intenst involveret til pludselig at være fuldstændig ligeglad og kold, og i mange tilfælde lige over i en ny partners arme.

(Om narcissister og nye partnere)

Hvad er det, der sker, og hvad med kærligheden? Hvordan kan han bare have det som om det I havde intet betyder?

Narcissister er ikke monstre. De er ikke vampyrer. De er ikke psykopater. I stedet kan de være imødekommende, kærlige, støttende, lyttende og forstående. De kan være intense, frække, dejlige, sjove og så videre, som alle andre også kan. Og her er der mange, der forvirres, fordi det ville være nemmere at forstå, hvis narcissisterne opførte sig på en frastødende måde, der gjorde dem nemme at gennemskue. Men det gør de altså ikke.

Og de kan også elske.

Men på en særlig måde, der gør det til en meget skrøbelig og sårbar kærlighed. Narcissistens kærlighed har nemlig ikke nogen grundlæggende konstans. Når han begejstres og forelskes og svæver afsted på lyserøde skyer, gør han det på akkurat samme måde som andre, men hvor man normalt langsomt finde ud af at falde lidt til ro og udvikle en dybere kærlighedsmæssig samhørighed, kommer narcissisten til at falde med et brag. Hvis ikke han mærker din lidenskabelige interesse intenst hele tiden, mister han håbet og troen på forholdet i løbet af ganske kort tid. Han har brug for at føle sig speciel og dejlig, ellers føler han sig svigtet. Han har brug for, at du idealiserer ham, men i idealiseringen ligger der også en afstand, som gør, at han ikke kan forene sig med dig på en ligeværdig måde.

(Om narcissister og deres forsyninger)

Når du i starten, og i de sporadiske kærlighedsøjeblikke der er i mellem de dybe kløfter mærker, hvor dejlig og åben han er, og hvor skønt og let det er at være sammen, føles kærligheden levende og uovervindelig. Du får oplevelsen af, at I to kan besejre verden, bare I står sammen – og sådan har han det også. Men indeni ham, er der også en tvivl, der nager, fordi han altid er på jagt efter den perfekte og ideelle kærlighed, og derfor er der en stemme i ham, der spørger “er det her virkelig den sidste, jeg skal være sammen med? Er der måske en anden, der er endnu bedre?” ‘Græsset er altid grønnere på den anden side’ er den hage, der gør det svært for en narcissist at slå sig til ro og udvikle sig i fællesskab med et andet menneske.

Denne uro kommer til udtryk på mange måder i hans liv. Når I har en periode, hvor du endelig fornemmer, at det begynder at gå lidt godt, gør han et eller andet, der saboterer det. Den somatiske narcissist, som er ham, der er kropsligt fokuseret, kan finde på at være utro og forklare det med, at han ikke ved, hvorfor han har brug for det, for han elsker dig. Den intellektuelle narcissist vil begynde at tale nedladende til dig, fordi han ikke kan udholde uroen og spændingen i sin krop og så længe han kan antænde en gnist, har han altid muligheden for at gå, fordi forholdet så ikke lever op til det, han vil være med til. Der er altså altid en flugtvej for ham, som han har brug for at holde klar i tilfælde af, at der viser sig noget andet på himlen, som får ham til at svæve afsted igen.

Derfor har narcissisten også en udsøgt evne til at være i forelskelsen og han søger den igen og igen. Og for en partner føles det som om man har drukket den bedre del af en flaske whisky, når man er genstand for hans forelskelse, fordi forelskelsen også idealiserer. Så når han føler sig forelsket i dig, er du også sat på en piedestal, og selvom det kan lyde svært selvsmagende, er det de færreste af os, der ikke kan lide at blive forgudet af ham, vi selv forguder. Men når der ikke er andet end et enten-eller, bliver følelsesregisteret indskrænket til to modi: Enten er han forelsket i dig, ellers er forholdet dødt, og det er denne del, der gør at det kan være svært at forstå, hvorvidt narcissisten overhovedet har elsket dig.

Svaret er i sin enkelhed dobbelt: Ja, han har elsket dig, men kun i kraft af din evne til at forblive i forelskelsen med ham.

Vil du høre mere om narcissistiske mænd i parforholdet, så tilmeld dig foredraget Den Narcissistiske Mand. Det er allerede d. 12 maj og der er kun ganske få pladser tilbage.

Med ønsket om kærlig fremgang,

Christina Copty

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Narcissisme, Parforhold, Selvudvikling, Skilsmisse, Terapi og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.