“Den Onde Stedmoder”

i am so happy todayI sommers skrev jeg et blogindlæg om, hvordan det er, når en mand med narcissistiske træk bruger “du-er-en-dårlig-mor” kortet til at nedgøre og såre sin partner, ( se det her) og jeg modtog en kommentar på indlægget fra en kvinde, der oplevede at hendes fars kæreste opførte sig på samme måde overfor hendes far, og overfor hende, og derfor lovede jeg at skrive et indlæg om den kvindelige narcissist, når hun optræder som stedmor i en familie, for der er nogle typiske træk og adfærdsmønstre der gør sig gældende for netop denne type kvinde.

Når en kvinde med narcissistiske træk træder ind i en familie, hvor der er børn fra tidligere forhold, vil hun som regel ikke være særligt interesseret i disse børn. Hun vil i nogle tilfælde gøre som om hun er interesseret, men kun så længe det er nødvendigt for at fange mandens (faderens) interesse.

Det lyder kalkuleret og følelsesmæssigt afstumpet, men når man husker på, at narcissistens største behov er at være centrum i andre menneskers liv, kan man måske forstå at børn, der naturligt er centrum for deres forældres liv, udgør en trussel mod den plet i solen, som narcissisten har så hårdt brug for at være i.

Den narcissistiske kvinde har samtidig brug for at have en stærk mand, som er funderet i sit eget liv, og kan stå fast når hun føler, at hun mister følelsen af at være værdifuld, hvilket sker med jævne mellemrum, når hun møder modstand. Den narcissistiske kvinde har ikke noget at stå imod med selv, og er derfor meget sårbar overfor opfattet kritik, akkurat som sit mandlige modstykke er det; og akkurat som sit mandlige modstykke, er der et umiddelbart paradoks i dette behov for at have en stærk mand ved sin side, for på den ene hånd skal han være en bastion mod alt ‘”truende” udefra, også hans egne børn, og samtidig skal han underlægge sig hendes vilje i deres forhold, for hun mener at hun har eneret på sandheden og normerne, og hun spinner gerne sin historie så den ser ud som om hun altid har været offer for andres krænkelser. Hendes eksmands især, hvis hun har en sådan.

Når sådan en kvinde står overfor en mand, der har børn med sig fra et tidligere forhold, vil hendes jalousi (for hun vil eje ham og have eneret over ham) komme tydeligt til udtryk overfor barnet, som hun langsomt men sikkert forsøger at skubbe ud af reden.

Et eksempel på denne adfærd har jeg fra et barn på 12 år, der fortalte mig følgende:

“Min far og hans nye kone har været sammen i mange år, og sidste sommer var vi på ferie sammen i udlandet. Jeg bor mest hos min mor, så jeg ser ikke min far så tit, så jeg elsker det, når vi har ferier sammen, så vi kan være mere sammen. Da vi havde været på ferien i nogle dage, ville hun holde familiemøde, og så sagde hun, at hun var utilfreds med mig, fordi hun synes at jeg klistrede op ad min far, og at jeg skulle forstå at hun også gerne ville have voksentid sammen med ham. Jeg kunne ikke helt forstå det, for vi havde ikke gjort noget, der holdt hende udenfor, men hun holder sig selv udenfor ved at blive sur og fornærmet hele tiden, fordi hun så vil have at min far skal tage sig af hende. Jeg blev rigtig ked af det, men jeg ville ikke vise det, for når jeg er ked af det, er hun ligeglad og så føles det endnu værre. Min far forsøgte at sige noget til hende, men så afbrød hun ham bare og sagde at hun var rigtig vred på mig, og at hun synes jeg var egoistisk. Bagefter fik min far også skældud af hende, fordi han havde forsøgt at sige noget til hende imens. Jeg føler efterhånden at jeg ikke må have noget som helst med min far når jeg er hjemme hos dem, så jeg sidder rigtig meget inde på mit værelse og spiller spil.”

Stedmoderen lader sin jalousi og sit behov for total kontrol over manden gå ud over barnet, istedet for at tage en snak med hendes mand om det, hun ser som et problem. Udover at være dybt problematisk at man som voksen inddrager børn i parforholdets problemer, skader hun barnets selvværd i sin tromlen henover barnets følelser, men da narcissister ikke evner empati fordi de er så optagede af deres egne “sårede” følelser, er det svært at trænge igennem og skabe forandring.

En mand, der vælger at være sammen med en narcissistisk kvinde selvom han har børn fra tidligere, vælger altså i samme åndedrag at sætte sine egne behov før barnets, men oftest ikke ud af ond vilje, men ud af uvidenhed. Hans opgave med at skulle stille sin kone tilfreds vokser med tiden og bliver omdrejningspunktet for hans eksistens: Han må kun have kontakt med børnenes mor, når hun synes. Han må kun deltage i børnenes aktiviteter, når hun synes. Han skal ikke være for glad eller hygge sig for meget sine børn, for så laver hun en “Maude” og så videre.

Enten vil han med tiden få øje på, hvor store omkostninger det har for hans børn, og for hans relation til sine børn, eller, og dette er desværre det mest typiske scenarie, vil han blive med den narcissistiske kvinde, fordi hun piller hans selvværd som forælder i stykker, og formår at vende verdensbilledet på hovedet, så han begynder at tro på, at det vitterligt er synd for hende, og at det er hendes skrøbelighed, der skal tages vare på. Han ser desværre ikke, at hun ikke er skrøbelig, men dybt manipulatorisk og personlighedsforstyrret, og helst så hans børn skred ad pommern til, så hun kan få ham helt for sig selv…

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Forældre og Børn, Narcissisme, Parforhold og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to “Den Onde Stedmoder”

  1. Heidi skriver:

    Skræmmende læsning, der desværre er en ren gengivelse af min eksmand og hans nye kone.
    Det er uhyggeligt og jeg ville ønske jeg kunne læse meget mere om det.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.