Krav vs. Rummelighed

Er du nogengange i tvivl om, hvorvidt du kan tillade dig at stille krav, eller om du i virkeligheden burde være mere rummelig?

Så er du ikke alene.

Når jeg møder mennesker i min klinik, der lever i svære parforhold, er en af de ting, de oftest er optagede af, er om det mon er dem, der stiller for store krav til deres partner, for det er det, de hører. De bliver bombarderet med kritik hver gang de ytrer sig, fordi partneren vender det om, så det i stedet handler om at vedkommende føler sig kritiseret.

Hvis du oplever den samme tvivl, har du sikkert hørt disse sætninger til hudløshed:  

“Jeg kan ikke leve op til dine krav”
“Ligemeget hvad jeg gør for dig, er det aldrig godt nok”
“Du er altid så kritisk overfor det, jeg gør”
“Du accepterer mig ikke som jeg er”
“Du tager kun hensyn til dig selv”
“Alle andre ville være taknemmelige for alt det, jeg gør for dig”


Når du hører disse sætninger hver gang du forsøger at komme på banen, er det naturligt at tvivlen bliver så almindelig, at du lever med den som en indre usikkerhed hver eneste dag, imens du forsøger at finde ud af, hvad der er op og ned. Rigtigt og forkert.

Din Indre usikkerhed = Tiltro til andres mening

Når først den indre tvivl er sået, er den onde spiral opstået: Når du ikke kan stole på dit indre følelsesmæssige kompas, er du nødt til at vende blikket ud i verden og søge svar der. Du spørger måske venner og veninder, der også lever i parforhold, du spørger måske dine kollegaer, og måske søger du dine svar på nettet.

Problemet er, at der er lige så mange forskellige svar, som der er mennesker i verden.

Og alle mennesker har en unik historie, der gør at de tænker og føler som de gør.

Og det betyder at du risikerer at udsætte dig selv for større forvirring og større tvivl, og dermed stiller dig selv i en endnu mere sårbar position overfor din kritiske partner.

Hvad er rimelige krav?

Hvis du lever i et parforhold, hvor du ikke føler dig set og forstået, er det naturligt at du kæmper for at blive set og forstået.

Hvis din partner afviser at tale med dig med om det, der er svært for dig, er det klart at du kæmper for ikke at blive afvist.

Hvis du har nogle værdier, der er vigtige for dig (eks. I deles om opgaverne i hjemmet, I flirter ikke med andre, I støtter hinanden i tykt og tyndt), er det klart at du gerne vil høres, når du føler at din partner øver vold mod dine værdier.

Hvis du føler dig trådt på, nedgjort, afvist, hånet eller latterliggjort, er det klart at du vil gøre opmærksom på, at du er såret.

Det er alt andet end urimelige krav. Det er fundamentet for et ligebyrdigt parforhold, at man kan tale om tingene og i fællesskab støtte hinanden, så der ikke kun er plads til begge to i forholdet, men også er så gode vækstbetingelser, at begge to trives i forholdet.

Et forhold skal nemlig ikke kun være en servicestation for den ene. 

Hvornår skal du være mere rummelig?

Vi kan alle stræbe efter at være rummelige overfor hinanden. Men det er ikke det samme som at læne os tilbage og lade andre bruge os som dørmåtter.

At være rummelig handler om at se på andre mennesker og forstå og acceptere at de ikke er som os. At de har deres egen unikke historie, deres egne overbevisninger, værdier og måder at tænke “fornuft” på. Det kan godt være at det strider mod dine overbevisninger, dine værdier og hvad du synes er fornuftigt, men når vi rummer hinanden, rummer vi at verden er et sted med masser af nuancer, farver og forskellighed. Og vi forstår, at vi ikke har eneret på den Sande Vej, men at der er lige så mange sande veje som der er mennesker. Og det er her, du måske kommer til at gå galt i byen, når du ender i tvivlen mellem rummelighed og krav, for der er et:

Men – og det er et vigtigt “men:” 

At rumme nogen er ikke ensbetydende med at du skal finde dig i at blive behandlet dårligt, eller blive defineret som et dårligt menneske, eller lade dig nøjes med noget, der er psykisk skadeligt for dig. For så er det pludselig din partners sandhed, der presses ned over dig. Og dét er ikke rummelighed.

Det er underkastelse. Og…du fortjener bedre <3

Hvis du mangler redskaber til at se, forstå og ændre den skadelige dynamik i dit forhold, har du lige nu muligheden for at tilmelde dig min terapigruppe for mænd og kvinder, der elsker for meget, som løber af staben d. 18 august. Du læser mere her, hvor du også tilmelder dig en af de få pladser, der er tilbage. 

Kærlig hilsen,

underskrift

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i HjerteRummet og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.