Hvorfor nogle er utro og andre ikke er – tredje del

Hvorfor nogle er utro og andre ikke erOfte, når vi læser om hvorfor nogle mennesker er utro, og andre ikke er, handler det om at parforholdet er gået i stå. At den ene part ikke længere opmuntrer og roser den anden. At sex er en by i Rusland. At der er kommet børn til, der tager al opmærksomheden. At der lige var julefrokost. Og så videre.

Men der er også nogle mennesker, der har en større tendens til at være utro end andre; mennesker, som ikke har de store kvaler med at være det, og som derfor er sværere at “fange”, fordi de er gode til at slette deres spor og manipulere med partnerens (mis)tanker. Når utroskaben ikke handler om, at der er noget galt med forholdet, men om at det dækker et behov for spænding, frihed, magt eller ganske simpelt: at fristelsen er for stor, når der står et tiltrækkende eksemplar af det modsatte køn, så er sådan et menneske svært at nå med oprigtige ønsker om tosomhed, klare grænser, romantisk kærlighed og familieværdier. Sådan et menneske er ikke bare utro, men serie-utro.

Ofte er sådan et menneske mere optaget af sine egne behov og sine egne følelser end af parforholdets trivsel. Han “føler” sig angrebet, hvis du udtrykker din mistanke, også selvom du lægger blidt og kærligt ud, og han er god til at rykke rundt på pladserne, så du bliver den, der pludselig skal forsvare dig mod anklager om at være sygeligt jaloux, manipulerende, mistænksom og fuldstændig ude i hampen. Han formår at flytte al fokus fra sig selv over på dig, og du bliver spundet ind i en masse ord og argumenter, der bliver umulige at navigere i, fordi hele metoden handler om at hyle dig ud af den, så du mister fodfæstet og overblikket, og ender med at være den, der siger undskyld. Og det værste er næsten, at næste gang du bringer din mistanke på bane igen, møder han dig med et himlende “Skal vi nu til det igen? Jeg troede vi havde talt om det”, når virkeligheden er, at I faktisk slet ikke har talt om det, fordi han fik trynet dig.

Hvor møder man sådan et menneske?

Sådanne mennesker findes alle steder, men ofte vil de finde sammen med andre, der har samme udflydende opførsel, så hvis de fleste af din mands nære venner er deres kærester utro, kan du godt regne med en øget sandsynlighed for at din også er det. Et eksempel på denne “klan-mentalitet” er fra en klient, der fandt ud af at hendes mand havde været sammen med flere kvinder på hans (kvinde-dominerede) arbejdsplads. Da hun konfronterede nogle af disse kvinder, reagerede de på den måde, som desværre er den, der gør at mange kvinder har svært ved at stole på andre kvinder, for de blev fornærmede og vrede på kvinden, og de fralagde sig ethvert anstændigt ansvar for deres medvirken i affærerne ved at sige, at de ikke ville blandes ind i, hvordan han løj for hende, og at han jo også havde det hårdt med sine løgne!

Det skal siges at denne arbejdsplads er et uddannelsessted, hvor de brøster sig af deres moral og etik, men hvor kontakten til den virkelige verden efterhånden er så sparsom, at jeg også fra andre ved, at der er gået en form for “Beverly Hills 90210” i den, hvor de på skift knalder hinanden og deres tidligere studerende, imens deres partnere og ægtefæller går rundt i (u)lykkelig (u)videnhed.

Nogle steder er grænserne altså så udviskede at det at være utro ikke ses som noget særligt. Heldigvis er det de færreste steder, der er så fordærvede som ovenstående institut, men det betyder stadig noget, hvad der er “normen” omkring det enkelte menneske, og om man har det fint med at være omgivet af den form for amoral eller ej, for vi påvirkes af det, vi er i til dagligt.

Hvordan gennemskuer man en serie-utro?

En mand, der er serie-utro, kan genkendes på sin opførsel. Det handler ikke om at finde læbestift på skjorteflippen, selvom det også er en mulighed, men som nævnt ovenover, vil han kunne bortforklare og vende situationen, så du bliver i tvivl. Et grelt eksempel på dette, er en kvinde, der kom hjem til sin kæreste og kunne lugte kvinde-køn på dynen – jeg behøver næppe uddybe – hvor han fik det bortforklaret ved at benægte at dynen lugtede!

Derfor skal man være i stand til at se på selve opførslen og på, hvad du egentlig ved om hans liv: Lægger han telefonen væk, eller sætter den på lydløs når I er sammen? Insisterer han på, at det er dig, der er mistænksom og nægter han at gå i dialog omkring åbenhed med dig? Holder han kontakt med ekskærester uden at du helt ved, hvornår og hvor meget de ses? Bliver du introduceret for menneskerne i hans liv, eller bliver du holdt udenfor?

En mand med sit på det rene, som gerne vil et trygt parforhold med dig, vil møde dig og hjælpe dig med at blive tryg, og han vil være åben omkring sit liv og inddrage dig i det, fordi han vil dele sit liv med dig. Han vil vide, at jo mere åben han er, des mere tryg bliver du. Men hvis du oplever at han afviser dig, afskærer sit liv fra dig, lukker dig ude og er klar til at gå fra dig, fordi du er usikker, så skal alarmklokkerne i dit hoved helst ringe.

Og en sidste ting, der sikkert ikke kommer bag på dig, men som, sammen med de andre tegn, kan være et faresignal: Han har en stor appetit på sex – også med dig.

Husk: Tillid, som respekt, kan ikke forlanges men skal fortjenes!

 

Dette indlæg blev udgivet i Parforhold, Selvudvikling, Skilsmisse, Terapi og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.