Én Gang Utro, Altid Utro

De næste tre uger kan du læse om utroskab her på bloggen – allerførst vil jeg kigge på påstanden om “èn gang utro, altid utro”, som er dagens tema. I næste uge kigger jeg på hvad den “Den Anden Kvinde”(mand) kan lokke med, og som det tredje og sidste indlæg i rækken, vender jeg blikket mod hvorfor nogle mennesker er utro og andre ikke er.

Men først:

Én Gang Utro, Altid Utro!

For langt de fleste, der har oplevet at sidde i modtagerenden af en utro partner, er smerten ved utroskab nærmest fysisk og i mange tilfælde så svær at komme over, at forholdet går i stykker. Følelsen af svigt og af at være blevet ført bag lyset er så stort et slag mod selvrespekten og mod illusionen om at man var i et godt, trygt og solidt parforhold, at det kræver mere end sin “mand” at komme igennem det. Samtidig skal den utro part være villig til at tage ansvaret på sig og gøre alt det, der skal til for at genoprette tilliden i forholdet, men det er ikke altid den utro part er villig til at tage det fulde ansvar, og så bliver det rigtig svært at blive i forholdet med troen på, at utroskabet var en engangsforestilling.

Men er det rigtigt at risikoen for at den utro partner vil være utro igen, hvis først det er sket en gang?

Og er der en øget risiko for utroskab, hvis man har scoret partneren igennem utroskab? Altså: “Vil han også være mig utro, fordi jeg var hende, han var sin tidligere kone utro med?”

Der er ikke noget entydigt svar på dette, udover at de fleste kvantitative undersøgelser, der er lavet på området peger i retning af at der er en øget risiko for at man er utro igen. Men hvor mange lægger ud med at være utro som en engangsting? I USA har man lavet nogle anonyme målinger på dette og procentmæssigt svinger resultaterne mellem 30 til 60% alt efter hvilken undersøgelse man tjekker. I Danmark har Gallup lavet en undersøgelse for BT, der viser at hver tredje dansker er sin partner utro – og dating sitet Victoria Milan har ca. 200.000 medlemmer (med en fordeling på 63,7% mænd og 37,3% kvinder) så man må antage at utroskab er temmelig almindeligt. Også selvom de fleste (64%) mener at utroskab er forkasteligt!

Så imens vi kan være enige om at utroskab underkender parforholdets tryghed og stabilitet (utroskab skal her forstås som et brud på en aftale om troskab), er der alligevel temmelig mange, der er utro.

Og hvad så med “repeat offenders”? Jo, som sagt er der noget der tyder på, at der er en øget risiko for at man er utro igen, hvis man har været det en gang. En af grundene kan være, at de slap afsted med det. En anden, at en grænse, når den først er overskredet, ikke længere findes. En tredje at spændingen, fristelsen, scoringen og forførelsen i sig selv bliver som et fix, man har lyst til mere af. Hvad grundene end er for den enkelte, er der altså en risiko for at man gør det igen, når først man har gjort det en gang. Også selvom partneren er skiftet ud med en ny, måske frækkere model, som vedkommende var sin tidligere partner utro med.

Men.

Og der skal være plads til et “men”

Der er også nogen, der ikke er utro igen. Og det er dem, der gør det, der skal til for enten at genetablere parforholdets fundament og som prioriterer helingen, der skal finde sted imellem de to parter, eller som i sit nye forhold vælger tosomheden og de fælles værdier i stedet for spændingen eller hvad der motiverede utroskabet.

Det handler for den tidligere utro om at turde gøre sig så gennemskuelig og åben som muligt. Det betyder at vedkommende må gå den lange, seje gang, og finde sig i at blive mistænkt og tjekket, når følelserne af svigt oversvømmer den anden part. Og den anden part skal være villig til at ville arbejde på at genetablere sin tillid, for hvis den utro part skal kæmpe mod en mistænksomhed, der ikke rykker sig, men i stedet oplever konstant at blive bebrejdet uden at der er noget luft i det, bliver bodsgangen ofte for tung for begge parter, og så smides håndklædet oftere i ringen, når det er tilfældet.

Så selvom der er undersøgelser der peger i den ene og den anden retning, handler det mere om, hvad man gør når man har været utro en gang. Vælger man at skjule det og håbe på at man aldrig bliver opdaget; forsøger man at løbe om hjørner med dig ved at manipulere med dine følelser, så du til sidst bliver i tvivl om det er dig, der er noget galt med, eller indser man at man har størstedelen af ansvaret for at vække tillid og at der er noget, der skal rettes op, så man kan hvile i sit parforhold? Det er det spørgsmål, der viser dig om der er risiko for en gentagelse af utroskabet eller ej.

Og husk på at tillid, ligesom respekt,  skal fortjenes, ikke forlanges.

Har du mistanke om at din partner er dig utro, og er du usikker på, hvad du skal gøre? Så er du velkommen til at bestille en tid hos mig, så kan vi sammen tale om, hvad det er du oplever og hvad du i så fald kan gøre. Ring til mig på 31 662 993

Kærlig hilsen

Christina Copty

Dette indlæg blev udgivet i Parforhold, Skilsmisse, Terapi og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.