“Krænkersmitte”

I dag er turen kommet til den “personlighedsforandring” der kan ske hos den, der udsættes for en krænker over længere tid, nemlig noget jeg kalder “krænkersmitte”. Det er nemlig ikke usædvanligt at man påvirkes i negativ retning af at være sammen med en krænker, også selv om man ser sig selv som et overvejende positivt og rummeligt menneske.

Dermed er ballet åbnet for tredje del af “De Fire Typer Destruktive Forhold” hvor vi kigger på, hvad det er der sker, når den ene part krænker og den anden begynder at krænke krænkeren.

Alkoholikerens Kone

Et åbenlyst eksempel på denne dynamik i et forhold, er konen, der er gift med en alkoholiker. Hun ved godt at hendes mand har et problem med alkohol, enten fordi han drikker konstant, eller fordi han, når han drikker, ikke kan holde op før han er fuld, og hun ved også at det er noget, han har et problem med at kontrollere selv.

Så hun ser igennem fingrene med det. Så godt hun nu kan. Men det er svært, for når han har drukket, bliver han en led satan, der siger nogle enormt sårende ting til hende. Han sviner måske hendes udseende til, måske fortæller han hende at han ikke elsker hende, måske vil han have sex og fumler rundt med en udeblivende erektion og projicerer sin frustration over på hende ved at sige at det er fordi hun er for grim til at han kan få rejsning. Og hun tier stille. Eller hun prøver at lette stemningen ved at kalde ham et fuldt fjollehoved. Men såret er der, blødende og væskende, og selvom han vågner med tømmermænd af den ene eller anden art næste dag, er hendes hjerte en lille smule mere råt end dagen før, for hun ved jo godt, at man skal høre sandheden fra børn og fulde folk, og hans undskyldning bliver lidt hul, fordi scenen gentager sig næste gang han er fuld.

Og sådan kan tiden fortsætte. Sådan kan resten af hendes liv se ud. Men for nogle kvinder sker der et mætningspunkt, hvor de har fået nok af den destruktive og krænkende opførsel, men fordi de er mere bange for at være alene end for at blive sammen med en krænker, sker der det, at deres mætning kommer til udtryk igennem “gen-krænkelser.” Det betyder at hun ikke længere stiltiende tager imod hans nedværdigende opførsel når han er fuld, men giver igen af samme skuffe. Pludselig møder hun hans sårende bemærkninger med bemærkninger, der er lige så sårende. Hun begynder at fortælle ham hvor elendig en mand han er, hvor stort et skvat han er. Og hun fortæller ham, at hun burde finde sig en bedre mand, for hun fortjener bedre. Men hun bliver med ham. Og nu er de begge to krænkere.

 

I næste uge tager jeg et nærmere kig på den sidste type destruktive mønstre – Den, hvor den ene part tager offer-rollen og den anden provokeres til at krænke.

Indtil da: pas på dig selv og hinanden, og husk, hvis du vil have professionel hjælp til at få det bedre i parforhold, enten det, du er i lige nu, eller det, du gerne vil have i fremtiden, så kontakt mig for en uforpligtende snak om, hvad jeg kan gøre for dig. Skriv til mig i kontaktformen herunder, og så hører du fra mig.

Kærlig hilsen,

Christina Copty

 

 

Dette indlæg blev udgivet i HjerteRummet og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.