Der er tre slags utroskab i verden, der bestandigt krydser vores vej

Er dit hjerte knust af utroskab?For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af en journalist, der var i gang med at skrive en artikel om utroskab til Alt for Damerne. Hun skrev blandt andet om Victoria Milan, utroskabs-sitet, hvis tag-line er: “Gør livet levende, ha’ en affære!” som har oprettet en såkaldt utroskabsskole, hvor du kan lære at lyve, bedrage, blæse og have mel i munden, uden at blive opdaget af din partner derhjemme. Hun ville i den forbindelse gerne høre, hvad jeg mener utroskab gør ved et parforhold og om det er blevet mere acceptabelt. 

(Du kan læse artiklen her)

Det, der falder mig for brystet er, at Victoria Milan øjensynligt ingen forståelse har for partneren, der bliver udsat for det kolossale svigt, som utroskab er, fordi de tænker i profit, og jeg tænker med sorg på alle de par, der kommer i parterapi, og skal forsøge at redde de forkullede rester af et forhold, hvor tilliden, kærligheden og tosomheden i de fleste tilfælde har taget uopretteligt skade af løgnene og utroskaben.

Men der er selvfølgelig forskel på utroskab. Og i min optik  kommer utroskab i tre overordnede udgaver. 

Engangsknaldet

Det famøse engangsknald, der ofte opstår som en “ups, whatthef… skete der lige der?” Ikke at man er ansvarsløs, pludselig mistede balancen, og ved guddommelig indgriben snublede over et andet menneske, tabte tøjet og kom til at knalde. Men det er den slags, hvor man gribes af en umiddelbar stemning, og derefter skammer sig og kan mærke at det var så grænseoverskridende at man aldrig gentager det. 

Kærlighedsaffæren

Så er der kærlighedsaffæren. Der, hvor man falder for en anden, imens man stadig er i sit forhold. Man kan godt gardere sig imod det, men det er svært, for når følelserne begynder at overtage, begynder man at sammenligne sit parforhold med den nye kærlighed, og udover at man måske igen mærker sommerfugle i maven, bliver man også bekræftet på en anden måde end man måske er blevet derhjemme i mange år, især efter der er gået børn, bleer og koordinerende hverdag i den. Man er ofte fyldt med ambivalens, forvirring og dårlig samvittighed overfor både elsker(inde) og partner. 

Forsyningsutroskab

Men der, hvor det er oftest er mest ødelæggende for partnerens selvværd, er der, hvor den utro er systematisk utro, uden at føle anger, men bortforklarer og fralægger sig sit ansvar ved at pege på sin partner og sige: “Det er fordi du ikke gav mig nok sex”, eller “Du behandler mig ikke som en mand/kvinde, og det havde jeg brug for,” eller “Hvorfor skulle det gøre dig så ked af det, for det er da ikke gået ud over dig, og hvis ikke du havde fundet ud af det, var det aldrig blevet et problem.” Og som i forhold til sexpartnerne er meget klar i spyttet om, at vedkommende hverken skal eller kan forvente andet end sex, og det i øvrigt kun, når den utro har lyst til det, for eftersom det er den utro, der har et forhold at miste, er det også den utro, der får magten og kontrollen over, hvornår de skal mødes til sex. 

Ligegyldigt hvilken form for utroskab der er tale om, er det dog et brud på tosomheden og den basale tillid i et forhold. Det er som at stikke en sur sok ned i en delikat Creme Brulee, og det kræver et stort stykke arbejde at få genrejst et forhold, hvis fundamentet er smadret, og i visse tilfælde kan det ikke lade sig gøre.

Så inden du overvejer en affære, kan det være du skal overveje dit forhold…For husk, din partner fortjener også at have det godt.

Kærlig hilsen,

Christina Copty

Dette indlæg blev udgivet i HjerteRummet og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Hvad synes du? Skriv din kommentar lige her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.